Vihreät innovaatiot osana ekologista kuluttamista

Vihreät innovaatiot on termi, joka on ollut pinnalla vasta muutamia vuosia. Vihreille innovaatioille ei ole olemassa yhtä yleisesti hyväksyttyä kansainvälistä tai kansallista määritelmää. Termejä vihreä innovaatio, ekoinnovaatio ja ympäristöinnovaatio käytetään usein päällekkäin tarkoitettaessa samaa asiaa. Vihreät innovaatiot antavat kuitenkin suunnan tulevaisuuden innovaatioille, kun yritykset yrittävät miettiä kuinka tehdä ekologisesti kestäviä tuotteita. Usein vihreitä innovaatioita syntyy, kun yritykset muokkaavat perinteisiä liiketoimintamallejaan. Vireät innovaatiot voidaan siis nähdä mahdollisuutena uudistaa liiketoimintaa.

Kaikki innovaatiot syntyvät usein jostain tarpeesta. Vihreissä innovaatioissa tarpeena on tehdä tuotteita ympäristöarvoja kunnioittaen. Esimerkiksi nyhtökauraa on tarjottu ratkaisuna lihatuotteille, jotka ovat huomattavasti ympäristöä kuormittavia. Boston Consulting Groupin ja MIT Sloan Managementin julkaiseman tutkimuksen pohjalta voidaan nähdä, että yritykset näkevät kestävässä kehityksessä mahdollisuuden uusiin innovaatioihin, markkinaosuuden kasvattamiseen, energiatehokkuuden parantamiseen sekä kilpailuedun rakentamiseen. Vihreiden innovaatioiden ohella voidaan puhua myös Cleantech-yrityksistä. Cleantech yritykset tekevät innovaatioita, joilla pystytään vähentämään tai ehkäisemään liiketoiminnan negatiivisia ympäristövaikutuksia.

OECD:n tutkimuksen mukaan Suomi on edelläkävijä innovaatio-osaajien kouluttamisessa sekä määrässä. Suomi on myös kärkisijoilla kestävien innovaatioiden tuottamisessa. Pk-yritykset muodostavat merkittävän osan Suomen yrityksistä ja on arvioitu, että noin 64 % päästöistä tulee nimenomaan pk-yrityksistä. OECD onkin laatinut erityisen pk-yrityksille suunnatun oppaan vastuullisen liiketoiminnan integroimiseksi osaksi pk-yritysten toimintaa. Pk-yrityksillä on joustavuutensa ja sopeutumiskykynsä vuoksi paremmat edellytykset vihreään innovointiin kuin suuremmilla yrityksillä. Kuten olen jo aikaisemmin todennut tutkimuksissani, yritysten verkostoituminen lisää myös vihreidin innovaatioiden syntyä.

Kestävä kehitys koostuu kolmesta eri osa alueesta, jotka ovat ekologinen kestävyys, taloudellinen kestävyys sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Kaikille näille osa-alueille voi syntyä vihreitä innovaatioita. Tutkimukseni mukaan myös yritykset voisivat tuoda markkinointiviestinnässään ja vastuullisessa viestinnässään esille vihreätä innovaatiotoimintaansa. Innovaatiot ovat tärkeä osa, kun ajatellaan kestävän kehityksen edistämistä.

Innovaatiot yleensä voidaan jakaa kolmeen osaan: prosessi-innovaatioihin, organisaationallisiin innovaatioihin sekä tuoteinnovaatioihin. Myös kaikki nämä innovaatiotyypit voivat olla luonteeltaan vihreitä. Prosessi-innovaatioilla pyritään parantamaan tuotteiden ja palveluiden tuotantoa ekotehokkaammaksi. Organisaatiolliset innovaatiot edellyttävät yrityksen rutiinien ja rakenteiden uudelleen organisointia. Tuoteinnovaatiot ovat parannuksia tai kokonaan uusia tuotteita tai palveluita.

Vihreään innovointiin siirtyminen parantaa yrityksen kustannusrakennetta, kun materiaaleja ja raaka-aineita kuluu vähemmän. Lisäksi yrityksen ympäristönsuojelun kustannukset pienenevät vihreiden innovaatioiden kautta. Myös tuotteiden turvallisuus paranee ja ympäristöriskit pienenevät.

Fossiilisten polttoaineiden korvaajat

Koska ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista dilemmoista, ovat yritykset lähteneet taistelemaan tätä vastaan erilaisten vihreiden innovaatioiden avulla. Fossiilisten polttoaineiden korvaajia voivat olla mm. sähköautot, aurinkokennot sekä tuulivoima. Neste Oil on lisännyt eläinperäisten rasvojen käyttöä osana bensiinintuotantoa ja metsäjätti UPM investointi sellunkeiton sivuvirtana syntyvän mäntyöljyn jalostamiseen liikennepolttoaineeksi. Toyota on kehittämässä autoa, joka puhdistaa ilmaa samalla kun autoa ajetaan. Päästöjen hinnannousu kannustaa vihreisiin innovaatioihin. Hinnan asettaminen päästöille nostaa vihreiden
teknologioiden arvoa.

Faraday Future on yksi modernien sähköautojen kehittäjistä

Puhdas vesi – ehtyvä resurssi

Meille suomalaisille makeata vettä on rajattomasti saatavilla, mutta tilanne ei ole ollenkaan niin hyvä monessa muussa maassa. Esimerkiksi Australia tuottaa makean vetensä merivedestä raskaan teollisen prosessin avulla, joka kuluttaa huomattavia määriä energiaa. MIT:in yliopisto sekä yritys nimeltä Jain Irrigation Systems ovat kehittäneet systeemin, jolla makeata vettä voidaan tehdä merivedestä uusiutuvaa energiaa hyväksikäyttäen – tarkemmin sanottuna aurinkoenergiaa ja ultraviolettista säteilyä hyödyntäen. CES-niminen yritys on puolestaan kehittänyt suihkun, joka kertoo sinulle, paljonko olet kuluttanut vettä. Näin voit säädellä oman kulutuksesi tasoa.

Päästövapaat rakennukset

Suurin osa maiden energiankulutuksesta tulee rakennuksista, joissa asumme. Australialainen yritys Archiblox on kehittänyt rakennuksen, joiden energiankulutus on täysin hiilidioksidivapaata. Lisäksi vakavista ympäristöongelmista kärsivä Kiina on alkanut suurta metsäkaupunkia Etelä-Kiinaan. Liuzhou Forest Cityssä, kuten hanketta kutsutaan, luonto on läsnä kaikkialla. Sinne tulee muun muassa noin miljoona kasvia ja 40 000 puuta. Kasvillisuus voi imeä itseensä 10 000 tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa yli 2 100 auton päästöjä. Kaupunki myös tuottaa vuosittain 900 tonnia happea.

Suomessa metsäalalle on syntynyt aivan uusia tapoja hyödyntää puuta, kuten alla oleva videokin kertoo.

Kävelystä energiaa

Lousiana Tech University on kehittänyt erityiset ekokengät. Näissä askeleet tuottavat sähköä ja kengät sisältävät pienet generaattorit, joiden tuottama sähkö voidaan ohjata pattereihin.

Kesän energiaa talven lämmöksi

Honggerberg tiedekampus Sveitsissä ottaa talteen kesällä tuotetun lämmön ja säilöö sen talven tuotantoa varten.

Ekologinen kuluttaminen

Yksi mielenkiintoinen yritys, jonka ekologista mainontaa on viime aikoina pyörinyt televisiossa on Atria. Olen todella iloinen siitä, että Atrialla on lihatuotteissaan käytössä pakkauksia, joissa on minimoitu muovin käyttö. Näitä olen odottanut ja ostankin varmaan jatkossa jauhelihani Atriasta. Alla yksi auringoenergian käyttöä koskeva video.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *